TBR-loggan

Tibrobygdens Ridklubb - TBR - startades för över 20 år sedan och är numera en av kommunens största föreningar med en omfattande verksamhet för barn, ungdomar och vuxna.

Full fart sju dagar i veckan!

• Ridelever från 2 till 100 år
  • 150 ridande elever i veckan
  • Ca 200 föreningsmedlemmar
  • Äger ponnys/hästar
  • Ridhus 60 x 22 m
  • Belyst gruspaddock/ridbana 80 x 60 m
  • Ridlägerverksamhet
  • Uthyrning av stallplatser
  • Cafeteria
  • Övernattningsstugor

*******************************

Tibrobygdens ridklubb´s värdegrund:

Att vara en ridklubb där öppenhet råder, man trivs tillsammans och känner sig välkommen.
Man ska kunna uttrycka sina åsikter.
Hästen och människan står i centrum.
Alla ska få detta på lika villkor och tillräcklig ledarkompetens ska finnas.

Tibrobygdens ridklubb är en verksamhet för alla, sportslighet och kamratskap råder och man ska alltid värna om hästens bästa.

Framtaget av styrelsen den 17-18/4 2009, hela dokumentet finns under rubriken Galleri – Dokument – Styrelsen

**********************************

Historia

Under hösten 1985 samlades några hästintresserade entusiaster Tibrobor till ett möte och diskuterade kring frågan om man ville ha en ridklubb i Tibro?
Tidigare hade det enbart funnits en ridklubb tillsammans med Hjo. Under detta första möte valdes en interimsstyrelse och på så vis var Tibrobygdens Ridklubb (TBR) född.

så började det..

Tibrobygdens Ridklubbs mål och syfte var att starta och driva en ridskola, då det aldrig funnits någon i Tibro tidigare. Ambitionen var att inom fem år skulle ridskolan vara igång och inom tio år skulle ridhuset stå klart.
Steg ett var att hitta någonstans där ridskolan kunde rymmas och utvecklas. TBR fick ett erbjudande av Sven Andersson att hyra in sig i Kateryd. Det fanns gott om mark, ett helt hus till klubbhus och en fallfärdig ladugård.
Fritidsnämnden godkände tillslut projektet efter att man hade fått några män till styrelsen, då enbart unga tjejer inte ingav något förtroende till att starta TBR. Detta i sin tur behövdes då det krävdes erfarenhet, kunskap och ett krafttag att förvandla ladugården till ett stall med godkända normer. Arbetet utfördes av styrelsens medlemmar och deras nära. Utan Leif Åkessons och Nole Ahlanders hårda slit hade stallet förmodligen aldrig blivit klart.

Tibrobygdens Ridklubbs anläggning är belägen cirka 5 kilometer utanför Tibro tätort. Marken ägs till största delen av kommunen och till en viss del av föreningens nuvarande ordförande Sven Andersson. Ladugården, som numera är stall, är ursprungligen byggd 1908 och renoverades för första gången av TBR under 1989 då den förvandlades från ladugård till stall.

Första lektionen
Tibrobygdens Ridskola höll sin första ridlektion den 10 oktober 1989. Ridskolan drevs med hjälp av inlånade hästar och ponnys, instruktörerna var medlemmar med lång erfarenhet av hästar. Under det första året red 60 elever per vecka och föreningen hade cirka 150 medlemmar.

Den första ridskolechefen anställdes på halvtid under 1990. Då ägde TBR 2 hästar och antalet ridskoleelever hade ökat till 90 ridande per vecka och medlemsantalet uppgick till cirka 200.

Under 1992-93 ökade trycket enormt på ridskolan som då hade 100 elever och 250 medlemmar. Föreningen ägde då 8 hästar och ridhusfrågan började drivas på allvar, då alla aktiviteter bedrevs i den stora paddocken i alla väder.
Efter enträget uppvaktande av politiker och sponsorer, fick man ett lån som Tibro Kommun borgade för, resten av pengarna kom från sponsorer.
I september 1995 Firade TBR 10-årsjubileum med invigning av ridhuset.

TBR arrangerade under många år tävlingar i dressyr, hoppning och terräng. En egen terrängbana byggdes. Tävlingar som distans ritt, med SM som avslutning, ponnyallsvenskan och lätt-X för de yngsta utmärkte TBR som en tävlingsklubb.

I september 2000 invigdes ridhusets cafeteria och klubbutrymme. Nästa stora förändring kom sommaren 2001 då föreningen startade sin ridlägerverksamhet. Första året deltog 6 elever. Barn och ungdomar besöker numera Tibro under sommarmånaderna. Under 2006 tog TBR emot 110 elever uppdelat på 8 läger. Många av ridlägerdeltagarna återkommer från år till år. En av specialiteterna har varit ett läger enbart för killar.
2006 byggdes stallet ut för en bättre gödsel- och foderhantering, taket lades om och elektriciteten gicks igenom.

Genom åren har verksamheten ändrats och växlat efter medlemmarnas intressen, i nuläget är verksamheten fokuserad på ridskolan och ridlägren. Tidvis har tävlingar varit en stor del, tidvis har ungdomssektionen varit stark, men hela tiden har ridskolan varit föreningens nav.
Då Tibrobygdens Ridskola bygger på medlemmarnas egna intressen och engagemang, speglar detta verksamheten.

Referens:
Grahn, Susann. (2006) Praktikrapport.

***********************************************

Organisationsöversikt för Tibrobygdens RK - Ridsport

Idrottens organisation består av Riksidrottsförbundet, distriktidrottsförbunden (DF), specialidrottsförbunden (SF), specialidrottsdistriktsförbunden (SDF) och idrottsföreningarna.

I figuren nedan kan du se var just din förening eller idrott hör hemma i strukturen och till vilket SF, SDF eller DF du tillhör.

Du kan gå vidare till de organisationer som har en webbadress genom att klicka på deras respektive länk i figuren.

Riksidrottsförbundet
Specialidrottsförbund/SF